Institutul Național de Sănătate Publică a cerut carantinarea Capitalei și a județului Ilfov, după ce rata de infectare cu COVID-19 a crescut simțitor. Raed Arafat a vorbit despre propunerea INSP și a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.
Ministerul Sănătății și CNCCI au primit o cerere din partea INSP – Institutului Național de Sănătate Publică prin care reprezentanții cer carantinarea Bucureștiului și a județului Ilfov. Cererea a fost formulată, după ce rata de infectare a crescut excesiv: în Capitală, rata de incidență a ajuns, joi, la 15,42, iar în județul Ilfov, șase localități depășesc rata de 20 la mia de locuitori.
Întrebat dacă cererea INSP este justificată, Raed Arafat a afirmat faptul că această decizie se ia la un nivel mai înalt decât o propunere făcută din partea INSP.
”În primul rând, carantinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mai înalt decât o propunere la nivelul INSP pentru că impactul este unul mult mai complex decât aspectul sanitar. Clar că sunt măsuri necesare a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea mișcării pentru a limita răspândirea virusului. Este un lucru de înţeles.
A carantina Bucureștiul însemna că am izola Bucureştiul de restul României şi asta nu se poate face fără o decizie la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). La acest moment ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de CNSU în 48 de ore.
Încă suntem în termen. Mâine (n.r. vineri) am convocat comitetul pe acestă temă, după care vom supune deciziei dacă poate fi emis sau nu. Din punctul meu de vedere, nu cred că se va ajunge la a carantina Bucureşti, în sensul de a închide Bucureștiul şi Ilfov în aceste condiţii. Poate că vor fi analizate anumite măsuri suplimentare care să ne asigure controlul asupra răspândirii virusului, dar fără a implementa o carantină zonală”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.383 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, dintre care 330 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.434 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În intervalul 13.10.2021 (10:00) – 14.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 304 decese (149 bărbați și 155 femei). Din totalul de 304 pacienți decedați, 280 erau nevaccinați și 24 vaccinați. Cei 24 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 48 și 87 de ani. Toți pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități.